Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Το συγκεκριμένο φαγητό για να είμαι ειλικρινής το αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι. Όχι γιατί δεν μ' αρέσει... το αντίθετο!!! Αλλά ρε κορίτσια... πολλή κατσαρόλα για πλύσιμο μετά!!!!
Έλα μου όμως που ο καλός μου το είδε σ' ένα σπίτι που πήγαμε επίσκεψη κι'  από κείνη τη μέρα ή που θα του το 'κανα να το φάει ή που θα μου 'τρωγε τ' αυτιά. 
Χαλάλι ο μπελάς του όμως γιατί κι εγώ το απόλαυσα!!!

Υλικά:

6 μεσαίες μελιτζάνες φλάσκες
½ κιλό κιλά μοσχαρίσιο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 μέτριες ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 1 κονσέρβα ντομάτα
1 φλιτζάνι του καφέ  λευκό ξηρό κρασί
1 σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη
1 φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 δαφνόφυλλο
ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι

Μπεσαμέλ :

1 λίτρο γάλα
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
μοσχοκάρυδο
1 κρόκο αυγού
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. Κόβουμε τα κοτσάνια τους, κόβουμε μια φέτα απ' τι φλούδα τους,  χαράζουμε σταυρωτά και με ένα κουτάλι αφαιρούμε την περισσότερη ψίχα κάθε μελιτζάνας, αφήνοντας λίγο μόνο κοντά στη φλούδα.

Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Μέχρι να κρυώσουν οι μελιτζάνες ετοιμάζουμε τον κιμά για τη γέμιση.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.

Στη συνέχεια προσθέτουμε  τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς για να μη μας κολλήσει. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, την πάπρικα, την κανέλα, το πιπέρι και το δαφνόφυλλο και αφήνουμε να βράσει για 10 περίπου λεπτά.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό, συμπληρώνουμε 1 ποτήρι νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο για 30 ακόμα λεπτά και μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά.

Κλείνουμε και κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά και ρίχνουμε στον κιμά μας τα 2/3 απ’ το τριμμένο κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά.

Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει και ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα να είναι χλιαρό.

Σε μια άλλη κατσαρόλα, σε χαμηλό προς μεσαίο μάτι λιώνουμε το βούτυρο και αμέσως μετά προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε  με το σύρμα και χαμηλώνουμε το μάτι στο ελάχιστο.

Με μια μεγάλη κουτάλα προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς.  Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το γάλα.

Ανεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία, ρίχνουμε τον κρόκο αυγού,  το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και το αλάτι  και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ μας.

Την αφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσει και γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τον κιμά. Σκεπάζουμε με μπεσαμέλ και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι.

Ρίχνουμε στο ταψί ένα ποτήρι νερό, λίγο ελαιόλαδο και ότι κιμά έχει περισσέψει και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα μέχρι να ροδίσει καλά η μπεσαμέλ μας.

…Καλοφάγωτα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου