Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Κριθαράκι με γαρίδες


Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό γαρίδες μέτριες (20 - 25 κομμάτια περίπου)
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού  κριθαράκι μέτριο
1 ½   λίτρο ζεστού ζωμού από τα κεφάλια των γαρίδων
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι  μέτριο ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη σε ροδέλες
1 πιπεριά κόκκινη σε ροδέλες
1 πιπεριά κίτρινη σε ροδέλες
2 ντομάτες μέτριες σε κύβους  
500 ml. τριμμένη ντομάτα
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
1 φλιτζάνι  τσαγιού λευκό κρασί
50 γρ. φρέσκο βούτυρο
70 ml. Ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καυτερή
Αλάτι, Πιπέρι


Εκτέλεση:

1.       Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας το έντερο απ’ τη ράχη τους.

2.       Κόβουμε τα κεφάλια και τα ρίχνουμε σε 1 ½ λίτρο νερό που βράζει  με μια κουταλιά του γλυκού αλάτι για 15 περίπου λεπτά. Σουρώνουμε και αφερούμε τα κεφάλια.

3.       Καθαρίζουμε τις ουρές απ το κέλυφος.

4.       Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και το βούτυρο μέχρι να κάψουν καλά. 
Χαμηλώνουμε τη φωτιά,  προσθέτουμε όλα μαζί τα λαχανικά χωρίς τις ντομάτες 
και  ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.
Αφαιρούμε το σκόρδο.

5.       Αμέσως μετά προσθέτουμε το κριθαράκι και ανεβάζουμε τη φωτιά στο τέρμα. Ανακατεύουμε συνεχώς για 1 λεπτό για να μη μας κολλήσει. Συνεχίζοντας  προσθέτουμε μια κουτάλα απο τον ζωμό που είχαμε φτιάξει πριν απ’ τα κεφάλια των γαρίδων και ανακατεύουμε.  Με το που την πίνει το μίγμα, προσθέτουμε την επόμενη και συνεχίζουμε  το ανακάτεμα με κυκλικές κινήσεις. Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά.

6.       Ρίχνουμε το κρασί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 3 λεπτά μέχρι αυτό να εξατμιστεί.

7.       Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και τους κύβους, ανακατεύουμε για δύο περίπου λεπτά και συνεχίζουμε με τον υπόλοιπο ζωμό.

8.       Πέντε λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε στο κριθαράκι μας και τις καθαρισμένες γαρίδες.

9.       Κλείνουμε το μάτι και κατεβάζουμε το τηγάνι απ’ τη φωτιά.

10.   Αφήνουμε το φαγητό μας τουλάχιστον 15 λεπτά σκεπασμένο στο τηγάνι πριν το σερβίρουμε Προσθέτουμε φρεσκοκομμένο πιπέρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου