Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016

Ζύμη για πίτσα

Καλοκαιρινά βράδια, παρέα με φίλους στο μπαλκόνι ξεγελώντας τη ζέστη με παγωμένες μπυρίτσες και τι άλλο από υπέροχη και υγιεινή σπιτική πίτσα!!! 
Εγώ σας δίνω τη βασική συνταγή για ένα τραγανό ζυμάρι, εσείς βάλτε τη φαντασία σας 
και γεμίστε το με ότι τραβάει η όρεξη σας!!!


Υλικά

600 γραμ. περίπου αλεύρι σκληρό
360 ml. χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30 γραμ. νωπή
¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1½ κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Σ' ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 6 κουταλιές της σούπας, 
από το αλεύρι  και φτιάχνουμε ένα χυλό.

Τον σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 15', ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Μόλις η μαγιά μας είναι έτοιμη ρίχνουμε το μισό αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. (Μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι).

Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη  ζυμώνουμε για 5' - 7' λεπτά, 
ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη.

Έπειτα μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ξαναβάζουμε στη λεκάνη, 
τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.

Λαδώνουμε ελαφρά δύο ταψάκια πίτσας διαμέτρου 30 - 35 εκ. και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης, πιέζοντας με τις άκρες των δαχτύλων μας και φροντίζοντας στο χείλος του ταψιού, 
η ζύμη να είναι ανασηκωμένη.

Tips

Εναλλακτικά, μπορούμε να απλώσουμε όλη τη ζύμη πάνω στο ρηχό τετράγωνο ταψί της κουζίνας μας και φτιάχνουμε μία πίτσα γίγας.

Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη, ή για δύο μήνες στην κατάψυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου