Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016

Ηπειρώτικη κοτόπιτα

Χθες το απόγευμα ήμουν καλεσμένη για καφέ στο σπίτι της κυρίας Ευτέρπης μαζί με όλη τη γειτονιά. Όλες η κυρίες φτιάξαμε και πήγαμε από κάτι και έτσι το τραπέζι γέμισε εδέσματα. 
Γλυκά, αλμυρά, όλα ήταν πεντανόστιμα αλλά για μένα την παράσταση έκλεψε η κοτόπιτα που έφερε η Ζωή. Ερωτική μετανάστης σαν κι εμένα κι αυτή με καταγωγή απ' το Ροδοτόπι Ιωαννίνων και την παράδοση του τόπου της βαθιά ριζωμένη μέσα της. 
Δεν έχασα ευκαιρία λοιπόν και της ζήτησα τη συνταγή. 
Εύκολη, ελαφριά, χορταστική, με τραγανό φύλλο και λίγα υλικά!!!  

Υλικά για το φύλλο

800γρ μαλακό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κρασοπότηρο λάδι
1 αυγό
αλάτι
χλιαρό νερό, όσο πάρει (περίπου 1 ποτήρι)

Υλικά για τη γέμιση

ένα κοτόπουλο ολόκληρο
1  κιλό κρεμμύδια ξερά
μία κούπα ρύζι καρολίνα
4 αυγά
400γρ Φέτα ή κεφαλογραβιέρα
Βούτυρο
αλάτι -πιπέρι

Εκτέλεση

Τεμαχίζουμε και βράζουμε  το κοτόπουλο,  με την πέτσα του,  μαζί με τα κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι και νερό να το σκεπάζει.

Βγάζουμε το κοτόπουλο, πετάμε την πέτσα και ξεψαχνίζουμε. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Μετράμε 3 κούπες ζωμό με τα κρεμμύδια και βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει το ρύζι.

Όταν βράσει, βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει κι αυτό εντελώς.  (Αν έχει πήξει πολύ όταν κρυώσει, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό ώστε να ανακατεύεται με το κουτάλι)

Προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί και έξτρα πιπέρι αν θέλουμε  και ανακατεύουμε. Το μείγμα έχει ρευστότητα κρέμας.

Βάζουμε το αλεύρι με  το αλάτι σε μια λεκανίτσα, κάνουμε  λακκούβα στη μέση
 και  ρίχνουμε το λάδι και το αυγό.

Όσο ζυμώνουμε το αλεύρι  προσθέτουμε σιγά σιγά νερό μέχρι να πάρουμε μια μπάλα μαλακή.

Λαδώνουμε τα χέρια και τον πάγκο και ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι η ζύμη 
να είναι τελείως ομοιογενής, χωρίς μπαλάκια.

Την λαδώνουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα τουλάχιστον, 
σκεπασμένη με μια πετσέτα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε  τρία μπαλάκια μεγέθους πορτοκαλιού για τα τρία κάτω φύλλα 
και δύο μικρότερα μπαλάκια για τα δύο πάνω φύλλα.

Λαδώνουμε τη λαμαρίνα, απλώνουμε το πρώτο φύλλο (να περισσεύει απ το ταψί).  
Λαδώνουμε, απλώνουμε το δεύτερο φύλλο. Λαδώνουμε, απλώνουμε το τρίτο φύλλο.

Ρίχνουμε το μείγμα με το ρύζι το  απλώνουμε σ' όλη την επιφάνεια και σκορπίζουμε 
τα κομματάκια του κοτόπουλου πάνω του.

Ανοίγουμε τα δύο πάνω φύλλα και τα απλώνουμε να καλύψουμε την πίτα 
(λαδώνουμε ενδιάμεσα).

 Διπλώνουμε γύρω γύρω τα φύλλα που περισσεύουν και αλείφουμε με λάδι και βούτυρο 
όλο το πάνω φύλλο. Ραντίζουμε με αρκετό  νερό για να μην ξεραθεί.

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς βάζουμε τη λαμαρίνα στον πάτο του φούρνου 
για τα πρώτα 15λεπτά. Θα τη δείτε να φουσκώνει το πάνω φύλλο.

Μετά τα 15 λεπτά, αλείφουμε ξανά το πάνω φύλλο με βούτυρο, ανεβάζουμε τη λαμαρίνα 
στη πρώτη σχάρα από κάτω, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς 
και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά περίπου.

…Καλοφάγωτη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου