Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Τάρτα ροδάκινο



Υλικά (για μια ταρτιέρα 23εκ.)

Για τη ζύμη:
1 1/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας  ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
8 κουταλιές της σούπας  βιτάμ, κομμένο σε κύβους και κρύο από το ψυγείο
3-4 κουταλιές της σούπας  παγωμένο νερό

Για την κρέμα:
1 1/2 κούπες γάλα πλήρες
1/3 κούπας ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας  κορν φλάουρ
1 αυγό
2 βανίλιες σκόνη
1 κουταλιά της σούπας  βούτυρο

Για τη γέμιση:
4 κούπες ροδάκινα κομμένα σε κύβους
½ κούπα κεράσια χωρίς τα κουκούτσια
1/4 κούπας ζάχαρη
1/2 κουταλιά του γλυκού κανέλα σκόνη
1 κουταλιά της σούπας  βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας  κορν φλάουρ
3 κουταλιές της σούπας  νερό

Εκτέλεση

Σε ένα μέτριο μπωλ ανακατέψτε το αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε τους κύβους βουτύρου και με τα δάχτυλά σας αρχίζετε να τρίβετε το βούτυρο στο αλεύρι μέχρι η ζύμη να σχηματίσει χοντρά ψίχουλα.

Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας  από το παγωμένο νερό και ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη. Εάν σας φανεί πολύ στεγνή προσθέστε 1 κ.σ. νερό ακόμα και συνεχίζετε το ζύμωμα.

Μαζεύετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε με διαφανή μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.

Όταν περάσει η ώρα ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας.

Ακουμπάτε τη ζύμη στην ταρτιέρα προσέχοντας να μην την ξεχειλώσετε. Κόβετε με ένα κοφτερό μαχαίρι ότι περισσεύει γύρω γύρω αφήνοντας όμως ένα περιθώριο να κρεμάει έξω από τα τοιχώματα της ταρτιέρας.

Απαλά πιέζετε τη ζύμη να κάτσει στον πάτο και τα πλαϊνά της ταρτιέρας, φροντίζοντας το τελείωμα της ζύμης να φθάνει μέχρι το χείλος του τοιχώματος της ταρτιέρας γύρω γύρω.

Στη συνέχεια με τα δάχτυλά σας πιέζετε το τελείωμα της ζύμης γύρω γύρω. Σκεπάζετε τη ζύμη απαλά με διαφανή μεμβράνη κι αφήνετε στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον 1 ώρα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C.

Μόλις περάσει ο χρόνος, τρυπήστε τον πάτο και τα πλαϊνά της ζύμης με ένα πηρούνι, στρώστε τον πάτο με λαδόκολλα κι από πάνω στρώστε φασόλια για βάρος.

Ψήστε τη ζύμη για 12 λεπτά. Αφαιρείτε τα φασόλια και τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 10-12 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη ομοιόμορφα.

Βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει πλήρως πριν τη γεμίσετε.

Σε μια κατσαρολίτσα βάλτε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αυγό και χτυπήστε καλά τα υλικά μέχρι να ενωθούν. Βάλτε την κατσαρολίτσα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύετε το μείγμα, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να πάρει βράση και να πήξει. Τραβήξτε από τη φωτιά, προσθέστε το βούτυρο και τη βανίλια κι ανακατέψτε.

Στη συνέχεια ρίξτε την κρέμα στην ψημένη ζύμη που έχει πια κρυώσει. Στρώστε απ' ευθείας πάνω στην κρέμα, όσο είναι ακόμα καυτή, ένα κομμάτι διαφανούς μεμβράνης για να μην κάνει κρούστα κι αφήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες μέχρι να κρυώσει πλήρως.

Σε ένα μπωλ ρίξτε τα ροδάκινα και τα κεράσια κι ανακατέψτε τα με τη ζάχαρη και την κανέλα. Τα αφήνετε στην άκρη να για 10 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι  λιώστε το βούτυρο. Ρίξτε μέσα το μείγμα με τα ροδάκινα με τους χυμούς τους και σοτάρετε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαλακώσουν.

Σε ένα μικρό μπωλ διαλύστε το κορν φλάουρ στο νερό. Αφήστε τα ροδάκινα να πάρουν βράση στο τηγάνι και προσθέστε το διαλυμένο κορν φλάουρ. Ανακατεύετε μέχρι να πήξει το μείγμα. Σβήστε τη φωτιά κι αφήνετε για 10 λεπτά να κρυώσει.

Με μια τρυπητή κουτάλα για να στραγγίζουν οι χυμοί, μεταφέρετε το μείγμα με τα ροδάκινα από το τηγάνι και τα στρώνετε πάνω στην κρύα κρέμα στην τάρτα.


Βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρετε για να σφίξει το γλυκό.

...Καλοφάγωτη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου