Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Χταπόδι Κρασάτο.

Ακόμη μια θαλασσινή συνταγή για σήμερα! 
Ας είναι καλά ο μπαμπάς που μας εφοδιάζει χταπόδια!!!


Υλικά:

1 μεγάλο χταπόδι περίπου στο κιλό ή 2-3 μικρότερα
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
3 ώριμες ντομάτες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
1 κούπα κόκκινο κρασί
1 κούπα ελαιόλαδο
4 φύλλα δάφνης
½ κούπα ξύδι
4 κούπες νερό
10 κόκκους μαύρο πιπέρι
2 - 3 κόκκους μπαχάρι
αλάτι


Εκτέλεση:


-Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το χταπόδι.

-Το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το ξύδι,  το σκεπάζουμε με νερό και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει και να τσιμπιέται με το πιρούνι.
(Εναλλακτικά το βράζουμε στη χύτρα με ένα ποτήρι νερό για 15-20 λεπτά ανάλογα με τις οδηγίες κάθε χύτρας)

-Μόλις το χταπόδι βράσει το βγάζουμε και το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.

-Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

-Μόλις το κρεμμύδι μας μαραθεί προσθέτουμε το χταπόδι να σοταριστεί κι αυτό ανακατεύοντας συνεχώς γιατί κολλάει.

-Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε για 2', να πάρει βράση και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, τους κόκκους πιπεριού, το αλάτι και 5-6 ποτήρια νερό.

-Κλείνουμε την κατσαρόλα  και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να δέσει η σάλτσα του.

(Αν το κάνουμε στη χύτρα προσθέτουμε μόνο 3 ποτήρια νερό και βράζουμε για 15’-20’ λεπτά (ανάλογα με τις οδηγίες κάθε χύτρας)


Καλοφάγωτο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου