Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

Μουστοκούλουρα

Σεπτέμβριος… ο κατεξοχήν μήνας των σταφυλιών… και σταφύλια σημαίνει κρασί… και κρασί σημαίνει μούστος… και μούστος σημαίνει τι άλλο… ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ!!!!


Υλικά:

1 ½  κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι λάδι
½ ποτήρι μέλι
½ ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι πετιμέζι (αν έχετε μούστο βάλτε ½ πετιμέζι, ½ μούστο)
½ ποτήρι κονιάκ
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. Γλυκού  γαρύφαλλο
1 κουτ. Γλυκού  κανέλα
1 κουτ. Γλυκού μαγειρική σόδα

Εκτέλεση:

o   Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το λάδι, το πετιμέζι, το μέλι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.

o   Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε στο μίγμα μαζί με το κονιάκ, 
την κανέλα και  το γαρύφαλλο.

o   Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και ρίχνουμε σταδιακά στο μίγμα μας ανακατεύοντας 
συνεχώς μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.

o   Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10’ λεπτά και έπειτα πλάθουμε τα κουλουράκια 
στο σχήμα που θέλουμε.

o   Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° για 15-20' ανάλογα με το μέγεθος τους 
και τον φούρνο μας. (Πρέπει να είναι μαλακά κι όχι σαν μπισκότα)

Tips:

Για καλύτερη εμφάνιση και ποικιλία στη γεύση μπορείτε στο ανακάτεμα να προσθέσετε 
μισή κούπα μαύρες σταφίδες.
Μια άλλη παραλλαγή είναι να τα πασπαλίσετε με σουσάμι πριν το ψήσιμο.
Εγώ χωρίζω τη ζύμη και κάνω και απ’ τις τρείς παραλλαγές για ποικιλία!!!



Καλοφάγωτα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου