Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Γίγαντες στο φούρνο!!

Κι εκεί που αναρωτιόμουν τι έχουμε καιρό να φάμε και τι συνταγούλα να σας δώσω 
για σήμερα μιλάω στο τηλέφωνο με τη φίλη μου την Χαρά απ’ την Καστοριά 
και μου λέει ότι θα έρθει αύριο και αν θέλω να μου φέρει γίγαντες απ’ τη νέα σοδιά τους!  
Ευκαιρία να αδειάσω το βάζο απ τους περσινούς  λοιπόν!!!!



Υλικά:

½ κιλό φασόλια γίγαντες
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά
2 μέτρια καρότα σε φέτες
3 ώριμες τριμμένες  ντομάτες ή  1 κονσέρβα ντοματάκια
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο σε χοντρές φέτες
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

o   Μουλιάζουμε από το βράδυ τους γίγαντες σε χλιαρό νερό.

o   Βράζουμε σε κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν και μόλις είναι έτοιμοι τους στραγγίζουμε 
και πετάμε το πρώτο νερό.

o   Ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με καινούριο νερό και το βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί. 
Μόλις πάρει μια βράσει ρίχνουμε μέσα τους γίγαντες το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το πράσο, 
τις πιπεριές και τα καρότα, και αφήνουμε να βράσουν λίγο.

o   Ελέγχουμε αν χρειάζεται και συμπληρώνουμε νερό. Έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο, 
τη ντομάτα και τον πελτέ και αφήνουμε πάλι να πάρει μια βράση.

o   Τέλος ρίχνουμε  το ελαιόλαδο,  τον μαϊντανό, την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε.

o   Στη συνέχεια αδειάζουμε το φαγητό μας σε ένα πυρέξ  ή ταψί  
και ψήνουμε στους 160°για 1 με 1 ½  ώρα περίπου, 
μέχρι να τραβήξει το φαγητό το περισσότερο ζουμί του. 
Προσοχή... όταν βάλουμε τους γίγαντες στο πυρέξ, πρέπει να είναι σαν σούπα.

Tips:

Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε κατά το ψήσιμο για να μαλακώσουν όλα τα φασόλια μας.

  Για όσους αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις, ταιριάζει απίστευτα πολύ το καυτερό μπούκοβο.

  Για ωραία εμφάνιση, μετά το πρώτο μισάωρο στο φούρνο βγάζουμε το πυρέξ 
και σκεπάζουμε το φαγητό μας με φέτες ντομάτας που έχουμε αλατοπιπερώσει πριν.


Καλοφάγωτοι!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου