Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

Νηστίσιμη Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με Κρέμα!!

Τελευταία Κυριακή του Νοέμβρη και το σπίτι γέμισε χριστουγεννιάτικα στολίδια, λαμπιόνια και χαρούμενες μουσικές. Επιτέλους ήρθε η μέρα να στολίσουμε το δέντρο μας! Απ’τα παιδικά μου χρόνια τη μέρα αυτή την περίμενα με ανυπομονησία. Μαζευόμασταν καμιά 5-6 πιτσιρίκια, αδέρφια, ξαδέρφια και φίλοι και ξεκινούσαμε από νωρίς τον καυγά για το πιο στολίδι θα μπει που. Κι όταν κάποια στιγμή τελειώναμε και το δέντρο φώτιζε τη γωνιά του,  η μαμά για να μας ανταμείψει (και για να την αφήσουμε στην ησυχία της να συμμαζέψει τον χαμό που είχαμε κάνει) μας έβαζε να κάτσουμε γύρω απ’ τη ροτόντα του σαλονιού και μας κερνούσε γλυκό. Κάθε χρόνο και κάτι διαφορετικό, αλλά πάντα νηστίσιμο. Ένα τέτοιο γλυκό σας έχω για σήμερα. Και σαν γνήσια κοντο-Θεσσαλονικιά έφτιαξα τι άλλο… μπουγάτσα με κρέμα!!
Νηστίσιμη και πεντανόστιμη!



Υλικά

1 ½  ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
4 ποτήρια νερό
5 βανίλιες
ξύσμα από 2 λεμόνια
2 κουταλιές σούπας μαργαρίνη
1 πακέτο φύλλο κρούστας
άχνη και κανέλλα για το σερβίρισμα


Εκτέλεση 

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε μέχρι να  λιώσει η ζάχαρη.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού 
και ανακατεύουμε συνεχώς  μέχρι να πήξει.

Σε ένα μπρίκι λιώνουμε τη μαργαρίνη.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα μας από τη φωτιά και ρίχνουμε τη μαργαρίνη 
ανακατεύοντας για να πάει παντού.

Σε ένα ταψί με λαδόκολλα  στρώνουμε το ένα φύλλο κρούστας, απλώνουμε την κρέμα και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και γυρίζουμε ότι περισσεύει απ’ το ταψί.

Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 με 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα.

Βγάζουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.


Πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλλα και σερβίρουμε.

Καλοφάγωτη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου