Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Μανιταρόσουπα ή Νηστίσιμη Μαγειρίτσα

Η νηστεία καλά κρατεί και η εφευρετικότητα του νου μεγαλουργεί δημιουργώντας νέες γεύσεις και συνταγές. Μια τέτοια συνταγή είναι και η σημερινή. Βασισμένη στην κλασσική πατροπαράδοτη μαγειρίτσα του Πάσχα πολύ χαμηλότερη θερμιδικά αλλά όχι και γευστικά!!


Υλικά

½  κουπάκι μανιτάρια πλευρώτους
½  κουπάκι μανιτάρια άσπρα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι άνηθο
¼  κούπα λάδι
5 κούπες νερό
½ κούπα ρύζι καρολίνα
αλάτι, πιπέρι
1 αυγό.
1/4 κούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα μανιτάρια. Τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια, ώσπου να μαραθούν.

Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα συνεχίζοντας για 
λίγο ακόμα το σοτάρισμα.  

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον άνηθο και το νερό και αλατοπιπερώνουμε.  

Μόλις η σούπα αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε και το ρύζι μας.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για 25-30 λεπτά.

Σκεπάστε και σιγοβράστε για 20 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν τα μανιτάρια και το ρύζι.

Κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Πριν σερβίρουμε και αφού η σούπα είναι χλιαρή ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.

Χωρίζουμε ένα αυγό σε κρόκο και ασπράδι.
Σ’ ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε καλά το ασπράδι μέχρι να αφρατέψει (λίγο πριν γίνει μαρέγκα)

Προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα.
Μόλις τελειώσει το λεμόνι προσθέτουμε τον κρόκο και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί καλά.

Βγάζουμε μια κούπα ζουμί απ’ τη σούπα μας ρίχνουμε μέσα στο αυγολέμονο και μετά όλο το μείγμα μαζί στην κατσαρόλα.


Καλοφάγωτη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου