Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016

Κοτόπουλο ή Γαλοπούλα Γεμιστή!


Υλικά:

1 γαλοπούλα ή κοτόπουλο
½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
5-6 κάστανα βρασμένα και κομμένα σε κομματάκια
Μερικά συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
1 μικρό ξερό κρεμμύδι στο τρίφτη
1 ποτηράκι λευκό κρασί ή  ρετσίνα
½ ποτήρι χυμό λεμονιού
½ ποτήρι χυμό πορτοκαλιού


Εκτέλεση:


 Προσοχή: Αν επιλέξετε γαλοπούλα για αυτή τη συνταγή πρέπει πρώτα να τη βράσετε 
για περίπου 45 λεπτά για να μαλακώσει!

Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον κιμά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα συκωτάκια πουλερικών και  ανακατεύουμε συχνά να μη μας κολλήσει.

Μόλις τα υλικά μας αλλάξουν χρώμα σβήνουμε με ένα ποτηράκι  κρασί και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε το κουκουνάρι, την σταφίδα, τα κάστανα και 2 ποτήρια ζεστό νερό. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να βράσουν για 20 – 25 λεπτά ανακατεύοντας ενδιάμεσα να μη μας κολλήσουν.

Όταν έχουν σωθεί τα ζουμιά του αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε άλλο ένα ποτηράκι ζεστό νερό. Μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε το ρύζι.

Μαγειρεύουμε μέχρι να βράσει το ρύζι και να έχουμε μια στεγνή γέμιση.  

Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο  και το γεμίζουμε με το μίγμα μας. Κλείνουμε το άνοιγμα είτε ράβοντας το με κλωστή ή με οδοντογλυφίδες.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες. Τις αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε καλά.

Σ’ ένα μεγάλο ταψί ή στην γάστρα, τοποθετούμε στην μέση τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο και γύρω γύρω τις πατάτες. Αν έχει περισσέψει γέμιση τη ρίχνουμε κι αυτή μαζί με τις πατάτες.

Περιχύνουμε το φαγητό μας  με τον χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή κλείνουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε  στους  180 για 40’-45’ περίπου λεπτά.

Ξεσκεπάζουμε το φαγητό μας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15’ λεπτά και μέχρι να πάρει χρώμα.

Καλοφάγωτο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου