Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Μπακλαβάς!!




Υλικά:

½  κιλό φύλλο κρούστας
½ κιλό καρύδια αλεσμένα
250γρ βούτυρο γάλακτος
1 κούπα ζάχαρη
2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
1 κουτ. σούπας κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
γαρύφαλλο ολόκληρο (σε καρφάκια)

για το σιρόπι:

400 ml νερό
600 γρ. ζάχαρη
60 γρ. γλυκόζη
1 ξύλο κανέλας
4 ολόκληρα γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι κομμένο στα δυο


Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη, 1 ξύλο κανέλας, τα γαρύφαλλα και το πορτοκάλι που είναι κομμένο στη μέση. Με το που πάρει μία βράση και γίνει διαφανές το μείγμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα καρύδια, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα άλλο κατσαρολάκι λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο κρούστας. Στρώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο. Ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο και επαναλαμβάνουμε με το τρίτο φύλλο.

Απλώνουμε  μια χούφτα από τη γέμιση με τα καρύδια σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία «γέμιση – φύλλο» μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας,   κρατώντας τρία για το τέλος.

Αφού έχουν τελειώσει τα φύλλα μας και η γέμιση με τα καρύδια σκεπάζουμε το γλυκό μας με τα τρία φύλλα που κρατήσαμε βουτυρώνοντας τα ένα ένα.

Γυρίζουμε τις άκρες που περισσεύουν απ’ το ταψί προς τα μέσα και τις πατάμε ελαφρά να κολλήσουν. Περιχύνουμε το γλυκό μας με όσο απ’ το λιωμένο βούτυρο έχει περισσέψει.

Βάζουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά να κρυώσει το βούτυρο και χαράζουμε το μπακλαβά με ένα κοφτερό μαχαίρι αλλά όχι μέχρι βαθιά κάτω.

Ψήνω το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 με 2 ½ ώρες.

Μόλις ο μπακλαβάς μας είναι έτοιμος τον βγάζουμε απ’ το φούρνο και όσο είναι ακόμα καυτός περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε να κρυώσει και να πιει το σιρόπι για μερικές ώρες και σερβίρουμε.

Καλοφάγωτος!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου