Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Χωριάτικο Φύλλο για Πίτα.



Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½  κούπα χλιαρό νερό
2  κουταλιές της σούπας ξίδι
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κούπες ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Απ’ το αλεύρι κρατάμε μια κούπα στην άκρη και κοσκινίζουμε το υπόλοιπο σε μια βαθιά λεκανίτσα.

Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και μέσα ρίχνουμε  ένα φλιτζανάκι του καφέ απ’ το λάδι, το ξίδι, το αλάτι  και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε ώσπου να γίνει μια μαλακή ζύμη.

Κάνουμε το ζυμάρι ένα μακρόστενο ρολό και το κόβουμε με το μαχαίρι σε 16 ίσα κομμάτια.

Λιώνουμε σε ένα μπρίκι το βούτυρο και το αναμιγνύουμε με το υπόλοιπο λάδι.

Πασπαλίζουμε λίγο τον πάγκο μας με αλεύρι και παίρνουμε κάθε κομμάτι από τα 16 και τα ανοίγουμε με τον πλάστη τόσο όσο ένα πιάτο φαγητού.

Τοποθετούμε το φύλλο μας σε μια μεμβράνη φαγητού, το αφήνουμε στην άκρη λαδώνοντας την επάνω επιφάνεια και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.

Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε τέσσερις τετράδες από φύλλα, τις σκεπάζουμε με τη μεμβράνη και τις βάζουμε για 1 με 1 ½ ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστούν. .

Παίρνουμε την πρώτη τετράδα από το ψυγείο και την πλάθουμε με τον πλάστη ώσπου να γίνει ένα λεπτό και μεγάλο φύλλο. Το απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί και το αλείφουμε με λάδι.

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τη δεύτερη τετράδα και μόλις και το δεύτερο φύλλο μας είναι έτοιμο το  τοποθετούμε πάνω από το πρώτο και ρίχνουμε τη γέμιση.

Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη δημιουργώντας 2 ακόμη λεπτά και μεγάλα φύλλα με τα οποία σκεπάζουμε την πίτα μας.

Χαράζουμε και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 200 βαθμούς.

Καλοφάγωτο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου