Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα.

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ. μαγιά σε σκόνη ή 30 γρ. νωπή 
2 ½  φλιτζάνια χλιαρό νερό
2 κουταλιές της σούπας  ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Σουσάμι

 Εκτέλεση:

Σ’ ένα μπολάκι διαλύουμε τη μαγιά σε ½ κούπα ζεστό νερό. Ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 12 περίπου ώρες να φουσκώσει.

Μόλις η μαγιά μας είναι έτοιμη, σε μια λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στο πλάι μια λακουβίτσα.  Ρίχνουμε μέσα το μείγμα με τη μαγιά, τη ζάχαρη, το λάδι, και 2 κούπες χλιαρό νερό.

Ξεκινάμε να ζυμώνουμε τραβώντας κάθε τόσο αλεύρι και ώσπου να έχουμε μια ζύμη ελαστική και εύπλαστη. Τη χωρίζουμε σε 4 μπάλες και τις αφήνουμε μέσα στη λεκανίτσα. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν οι μπάλες σε όγκο.

Στη συνέχεια, σε αλευρωμένη επιφάνεια, με έναν ξύλινο πλάστη ανοίγουμε τις  μπάλες σε πίτες σύμφωνα με το μέγεθος που θέλουμε τις λαγάνες μας.

Τοποθετούμε τις πίτες μας σε ταψιά, τα σκεπάζουμε καλά με πετσέτες και τα αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος ώσπου να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.

Αφού έχουν φουσκώσει αρκετά μ’ ένα πιρούνι κάνουμε αρκετές βαθιές τρύπες σε όλη την επιφάνεια τους, τις αλείφουμε με νερό και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι.


Ψήνουμε τις λαγάνες στους 200°c για 15'-20' λεπτά. 

Καλοφάγωτες!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου