Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Ελιόπιτα Νηστίσιμη!!

      Η δεύτερη μεγαλύτερη  νηστεία, μετά αυτής του Πάσχα, είναι η νηστεία των Χριστουγέννων, γνωστή και ως σαρανταήμερο. Αρχίζει στις  15 Νοεμβρίου και τελειώνει ανήμερα τα Χριστούγεννα. Κατά τη διάρκεια αυτής της νηστείας μπορούμε να φάμε ψάρι  όλες τις ήμερες εκτός Τετάρτης και Παρασκευής  μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου. Ψάρι επίσης μπορούμε να φάμε και στην εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, οποιαδήποτε μέρα κι αν πέσει. Από τις 18 μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή των Χριστουγέννων, επιτρέπεται να πιούμε  κρασί  και να φάμε λάδι μόνο, φυσικά εκτός Τετάρτης και Παρασκευής κατά τις όποιες δεν τρώμε ούτε λάδι.
    Νηστίσιμη λοιπόν η σημερινή συνταγούλα μας που όμως τρώγεται ευχάριστα κι από μη νηστεύοντες, συνοδεύοντας ιδανικά ένα πιάτο με τυριά και αλλαντικά και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί!! 😉

Υλικά

· 1/2 κιλό μαύρες ελιές (μπορείτε και ανάμεικτες διάφορες)
· 1 ματσάκι φρέσκος δυόσμος
· 1 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός
· 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
· 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
· 2 νεροπότηρα χυμό πορτοκάλι
· 1 κιλό αλεύρι
· 1 νεροπότηρο καλαμποκέλαιο  

Εκτέλεση

1. Κόβουμε τις ελιές στα 4 και αφαιρούμε το κουκούτσι.

2. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, το δυόσμο και τα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύουμε 
με τις ελιές. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να περιμένει.

3. Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ. 
Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο, ρίχνουμε την πορτοκαλάδα και το καλαμποκέλαιο 
και ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.

4. Αφήνουμε τη ζύμη να "ξεκουραστεί" για 20 λεπτά και μετά την ανοίγουμε σε τετράγωνο φύλλο.

5. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.

6. Τοποθετούμε τη γέμιση με τις ελιές κατά μήκος του φύλλου, το τυλίγουμε σε ρολό 
και ενώνουμε τις δύο άκρες του ρολού έτσι ώστε να σχηματιστεί μια κουλούρα.

7. Βάζουμε την ελιόπιτα σε λαδωμένο ταψί και την χαράζουμε σε φέτες.


8. Ψήνουμε  στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

Καλοφάγωτη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου